HTML

T.M. úr blogja

T. M. úr leírja mit gondol. Néha. Kiéli ritka exhibicionista löketeit. Politika? Közélet? Vélemény? Depresszió? Mondom, ritka. Mármint a vélemény. Meg a többi.

Friss topikok

Linkblog

– Sün! – Hö?

2009.06.14. 10:32 teemur

Forradalom Iránban! (videókkal!)

Címkék: választások zavargás tüntetés irán zavargások forradalom tüntetések perzsia ahmadinejad ahmadi nejad ahmádi nezsád moussavi muszávi égő autók

Iránban az elnökválasztás másnapján komoly zavargások törtek ki. A világ – beleértve a magyar médiákat – meg alszik.

Emlékeztetőül, pénteken elnökválasztás volt Iránban. Muszávi volt Ahmadi-Nezsád fő kihívója, akit "reformerként" emlegetnek, és liberális értékrendje miatt dícsérik, támogatják a fiatalok – persze Muszávi minden európai mércével mért konzervatívhoz képest bigottan konzervatív, de iráni viszonlatban, az Őrző Tanács válogatásába bekerült jelöltek közül valóban a legprogresszívebb.

Még péntek délután bejentette, hogy elsöprő győzelmet aratott, a szavazatok több, mint 60%-át szerezte meg. Nem tudom, exit pollokra hivatkozott-e, forrásom a Teheráni köztes eredményeket idézte. Tegnap Ahmadi-Nezsádot nevezte meg az ottani OVH hivatalos győztesnek, ugyancsak kb. 60%-kal.

Nem tudni, kinek lehet igaza. Tényleg manipuláció történt-e? Vagy ennyire különböznének az eredmények a fővárosban, Teheránban, és a vidéken? (49 millió szavazásra jogosultnál elvileg a 5 millió teheráni szavazásra jogosult 60%-os Muszávi-támogatása eredményezhet még 60%-os Ahmadi-Nezsád-győzelmet, ha a vidéken amazé meghaladja valamivel a 60%-ot).

Mindenesetre, annak ellenére, hogy Muszávi megcáfolta és megtámadta a választási eredményeket, a követőit békességre hívta föl.

Ezek azonban tüntetnek – hasonlóan, mint 2006-ban Magyarországon: forradalomasdit játszanak (hogy csak forradalmasdi, vagy forradalom, amit most látunk, azt majd a jövő dönti el).

Nagyon komoly zavargások, összecsapások vannak a rendőrséggel, az utcák égnek!

A magyar média minderről azonban nemigen számol be. (Bár a nemzetközi sajtó is hallgat).

A nagy napilapok oldala (MNO.hu, magyarhirlap.hu, NOL.hu, nepszava.hu, HVG.hu) ma délelőtt egyik sem szól a történtekről. A két nagy internetes portál (index.hu, origo.hu) kicsit jobban teljesít, megemlítik, de egyiknél sem került a címlapra (index, origo)!

Az említett cikkekben is igencsak komoly understatement-nek vehető, amit írnak (Index):

Muszavi elítélte a választási eredmény "manipulációját", amivel "önkényuralom" veheti kezdetét. Hívei az utcára vonultak, Teheránban autógumikat égettek a belügyminisztérium épülete előtt, másutt egy kereskedelmi bankot gyújtottak fel, és több száz fiatal csapott össze motoros rohamrendőrökkel, akik botokkal ütlegelték őket, és próbálták feloszlatni a tömeget. Egyes hírügynökségi jelentések szerint könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen, akiket Muszavi az este folyamán nyugalomra intett, de a több ezer tüntető szerint a választási eredmény csalássorozat eredménye. A Times teheráni tudósítója által megkérdezett [2] helyi lakosok még soha nem láttak a mostanihoz hasonló demonstrációt a városban.

Eddig három halott

Három reformpárti tüntető meghalt, amikor szombat este a rendőrök összecsaptak Teheránban a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újjáválasztása miatt tüntetőkkel – jelentette honlapján az al-Arabíja arab hírtelevízió.

Origo:

Muszavi hívei Teheránban autógumikat égettek a belügyminisztérium épülete előtt, másutt egy kereskedelmi bankot gyújtottak fel, és több száz fiatal csapott össze motoros rohamrendőrökkel, akik botokkal ütlegelték őket, és próbálták feloszlatni a tömeget. A BBC teheráni tudósítója szerint körülbelül háromezer fős tömeg támadt a rendőrségre, a levegőben vastagon gomolyog a fekete füst. Egyes hírügynökségi jelentések szerint könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

Három halott, őrizetbe vételek

A szombat esti zavargásokban három reformpárti tüntető meghalt - jelentette honlapján az al-Arabíja arab hírtelevízió. Az iráni biztonsági erők az ország elhagyására kérték fel a külföldi újságírókat az al-Arabíja szerint.

Nos, de mi a helyzet Iránban? Mi is történik? Lássunk egy két dokumentumot:

A hírek arról is szólnak, hogy az internet és az SMS-szolgáltatás korlátozva van, az emberek spontán szerveződését megakadályozandó. Úgy tűnik, találnak rá lehetőséget az emberek. (Perzsa barátomtól hallottam, hogy a cenzúrát megkerülendő, aki elég jómódú, hogy megtehesse, klasszikus "modemes" internetes összeköttetést használ külföldi internetes szolgáltatóknál műholdas telefonon keresztül. Persze, tudjuk, hogy műholdas telefonon a hívás percdíja valahol 300 és 3000 Ft körül van, úgyhogy azért nem túl széles réteg teheti ezt meg, de vannak, és úgy tűnik, jut ki infó. Vagy mégsem elég hatékony a kormány szolgáltatás-korlátozási kísérlete).

A videókat elnézve ez egy nagyon komoly dolog. De 2006 ősze is komolynak nézett ki kívülről. Mi lesz ennek a fejleménye? Új iráni forradalom? Perzsa ébredés? Vagy egy második Tienanmen? Pont húsz év múlva? Netán 2006 post-őszödi zavargásai tükre, ahol kissé kitombolta magát a nép, majd visszatért a napirendre?

Nem tudjuk. Meglátjuk. De csak, ha kapjuk az információt. Ezért:

MAGYAR MÉDIÁK! CÍMLAPRA VELE!!!

Update:

Most látom, hogy a Kettős Mérce is foglalkozott már a témával. Neki is vannak egy pár nagyon jó videói. Különösen ajánlom az elsőt, emezt:

Persze, teljes mértékben igaz amit ír:

Jelenleg olyan mennyiségű információt képet videót tud szerezni az ember, pillanatok alatt az órákkal ezelőtt történtekről ami régen elképzelhetetlen volt.

A tájékoztatás és az információ szerzés egy új korszakba lépet, de ez az új korszak felvet két nagy problémát, méghozzá a hitelesség és a befolyásolhatóság problémáját. Persze szkeptikusoknak könnyű, de ebben a hihetetlen információ áramban megtalálni az igazságot, ami ugye nincs, vagy azt aki hiteles, talán mire egy adot szituációban ezeket a problémákat feloldjuk vége is a történéseknek.

Tehát: Cave fontes!

Mindenesetre riszpekt, WMH, hogy beelőztél. Jó írás, más aspektusokkal is foglalkozik, mint az enyém, úgyhogy aki teheti: irány át, és olvasd!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teemur.blog.hu/api/trackback/id/tr211183912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.14. 14:57:27

igen, Magyarországon a külpolitika hajlamos másodlagos szerepet betölteni, hogy finoman fogalmazzak.
Van miben dagonyázni itthon is :(
süti beállítások módosítása