HTML

T.M. úr blogja

T. M. úr leírja mit gondol. Néha. Kiéli ritka exhibicionista löketeit. Politika? Közélet? Vélemény? Depresszió? Mondom, ritka. Mármint a vélemény. Meg a többi.

Friss topikok

Linkblog

– Sün! – Hö?

2009.10.24. 07:54 teemur

Thilo Sarrazin (SPD), a Meghökkentő

Címkék: mszp politikus szdsz tüntetés forradalom jobbik cigányok probléma 2009 cigányság társadalmi probléma szociális rendszer

Az egy hete publikált idézetek — általam parafrazálva — Thilo Sarrazin, német szocialista (SPD) politikustól származnak. Az eredeti (német) idézetek a Lettre International, a neves kultúr-folyóirat 86. számából, származnak; hogy lássátok, nem értelmeztem túl szabadon a parafrázist, íme az eredeti idézetek: — kommentár pedig odalenn.

"Berlin ist belastet von zwei Komponeneten: der Achtundsechzigergeneration und dem Westberliner Schlampfaktor. Es gibt auch das Problem, dass 40 Prozent aller Geburten in der Unterschicht stattfinden. Hier werden Trends verstärkt sichtbar, die ganz Deutschland belasten..."

"Je niedriger die Schicht, desto höher die Geburtenrate. Die Araber und Türken haben einen zwei- bis dreimal höheren Anteil an Geburten, als es ihrem Bevölkerungsanteil entspricht. Große Teile sind weder integrationswillig noch integrationsfähig...."

"Ich muss niemand anerkennen, der vom Staat lebt, diesen Staat ablehnt, für die Ausbildung seiner Kinder nicht vernünftig sorgt und ständig neue kleine Kopftuchmädchen produziert..."

"Wir müssen in der Familienpolitik völlig umstellen: weg von Geldleistungen vor allem bei der Unterschicht..."

"Der Neuköllner Bürgermeister Buschkowsky erzählt von einer Araberfrau, die ihr sechstes Kind bekommt, weil sie durch Hartz IV dadurch Anspruch auf eine größere Wohnung hat..."

"Jeder, der bei uns etwas kann und anstrebt, ist willkommen; der Rest sollte woanders hingehen..."

— Thilo Sarrazin (SPD), 2009, Lettre International 86

Nos, ez még nyugaton is szokatlanul őszinte vélemény, különös tekintettel arra, hogy a politikusok pozíciójukat féltve inkább kerülik a témát. Még meglepőbb, hogy nem "jobboldali" vagy "konzervatív" politikus szájából hangzott el, hanem Sarrazinéból, Berlin pénzügyi szenátoráéból (a szenátorok németországban a tagállami jogú városok miniszterei), a szociáldemokrata SPD politikusáéból.

Hogy nem kis tett volt, ezt az egyébként Németországban, Ausztriában igen égő témát, mely igencsak összehasonlítható a magyar cigányság problémájával (azzal a különbséggel, hogy a cigányok magyarországon többé kevésbé autochtónok, a törökök és arabok pedig tömegeikben az elmúlt 30–40 év eredményei), a szájába venni, az is bizonyítja, hogy a frakciója kizárási eljárást indított ellene, a Német Nemzeti Bank képviselői ottani funkciójáról való lemondásra szólították föl, a berlini nyomozóiroda pedig latolgatta (okt. 11-i információ), hogy eljárást indítson bujtogatásért.

Érdekes azonban, hogy ellenkező vélemények nemigen fogalmazódtak meg. Érdekes, hogy neves publicisták és több nagy újság is kiállt mellette, így a svájci "Weltwoche", de a "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) is vagy a német "Welt" is.

A témát eddig a political correctness nevében, különösen a 68-as generáció és a szocialisták által dominált internacionalsta-egaliter-multi-kulti közbeszédben kerülték, elhallgatták. Csakhogy ez a problémát megoldani nem tudja. Ha csőtörésünk van a falban, egy párszor eltűntethetjük a vízfoltot a fal újrafestésével, de a folt mindig újra elő fog kerülni, a végén viszont csak szétrohad a falunk, s házunk ránk omol. Úgy tűnik, most egy valaki — tán önmagát (karrierjét) feláldozva, a családja (népe) házát (hazáját) megmentve — hozzáfogott a probléma megoldásának első lépéséhez: kimondani, hogy "igen, van!".

Míg a probléma sokmindenben hasonlít a magyar cigányság problémájához, nem ugyanaz, és természetesen nem biztos, hogy a német megoldások (ha ugyan lesznek!) nálunk is megoldást jelentenek. Azonban az biztos, hogy a probléma elhallgatásával csak romolhat a helyzet.

Vajon mikor válik Magyarországon ez a súlyos társadalmi probléma közbeszéd, a politikai közbeszéd részévé? Vajon mikor érjük meg, hogy a politika hiányosságai miatt, mintegy az emberek tüntetéséből — és nem feltétlen egyetértéséből — megerősödött, mindmáig a politikai rendszerben marginalizált Jobbikon kívül a többi párt is felkarolja a problémát, valós megoldásokat keresvén? S vajon mikor fogunk szocialista vagy liberális politikus szájából ilyen őszinte elemzést hallani?

Félek, hogy erre itt, Európa keleti szélén, soká várhatunk még. Szokásunk a nyugatot megkésve, a rossz időpontban majmolni. Mi akkor építünk tűzoltóságot, amikor a város már leégett. Mi akkor foglalkozunk vizeinkkel, amikor már nincs víz, mi táplálja a tűzoltóságot (amelynek már úgy sincs dolga).

Szólj hozzá! · 2 trackback

2009.10.21. 07:20 teemur

Tipp

Címkék: politikus

Félidő van. Segítek.

Az illető politikus baloldali. Szocialista.

Mi ez? Lásd itt: Mr. X, a rettenthetetlen politikus

Szólj hozzá! · 2 trackback

2009.10.17. 11:11 teemur

Mr. X, a rettenthetetlen politikus

Címkék: politikus cigányok probléma cigányság társadalmi probléma szociális rendszer

Melyik politikus szájából hangzott el? (kiemelések tőlem)

"Magyarországot két tényező terheli: a posztkommunista elit és a szocialista lopási beidegződés. Ezen felül létezik még annak a problémája, hogy a gyerekek 40 százaléka az társadalom alsó rétegeiben születik."

"Minél alacsonyabb rétegről beszélünk, annál magasabb a szülési ráta. A cigányok a születések terén kétszeresen–háromszoros felülreprezentáltak az össznépességbeli arányukhoz képest. Sokuk közülük se nem hajlandóak, se nem képesek integrálódni társadalmunkba."

"Senkit sem kell tolerálnom, aki az államból él, ezt a jogállamot elutasítja, a gyermekei oktatásáért mit sem tesz, és állandóan új kis szamurájkard-csávókat produkál."

"A családpolitikát teljes mértékben át kell állítanunk: vége kell hogy legyen a pénzbeli juttatásoknak, legesleginkább az alsó rétegeknél..."

"Az n[...]i polgármester arról számol be, hogy egy cigányasszony csak azért hozza világra a hatodik gyermekét, mert ezáltal szociális ellátórendszerünkből több pénzre tesz szert."

"Mindenkit, aki tud valami[ a társadalom számára hasznosa]t, aki küzd valami[ értelmes]ért, elfogadunk; a többieknek fel is út, le is út..."

Feloldás jövő héten. Addig is lehet tippelni a kommentekben!

 

Update: feloldás itt.

2 komment · 2 trackback

2009.06.15. 11:21 teemur

Mexikót Magyarországnak! (A "mélyszegénység" felszámolásáról)

Címkék: mexikó cigányok szegénység cigányság szociális rendszer mélyszegénység

Most nincs időm többet írni a témáról, pedig lenne mit,

de mindenképpen ajánló:

http://www.metazin.hu/node/1774

Röviden: a szociális segélyezési rendszer átalakításával — nem megszűntetésével! —, Mexikóban és számtalan más országokban nagyon komoly eredményeket értek el a mélyszegénység felszámolásában!

Szólj hozzá!

2009.06.14. 10:32 teemur

Forradalom Iránban! (videókkal!)

Címkék: választások zavargás tüntetés irán zavargások forradalom tüntetések perzsia ahmadinejad ahmadi nejad ahmádi nezsád moussavi muszávi égő autók

Iránban az elnökválasztás másnapján komoly zavargások törtek ki. A világ – beleértve a magyar médiákat – meg alszik.

1 komment

2009.06.12. 23:48 teemur

Az SZDSZ pártkasszájára ne igyál!

Címkék: szdsz pénzek pártkassza

Magyarország21 megírta (amúgy nagyon ajánlom a blogot!), osztozzunk az SZDSZ pártkasszáján.

Ötleteljünk közösen, mit csináljon az SZDSZ az eddig ellopott és titkos számlákon őrzött pénzekkel! Mi legyen a pártkasszával? A magyar kampány kiadásokat nézve és a pletykák egy részének hitelt adva, ezt sokan 10 milliárdos nagyságrendűre becsülik. Az SZDSZ-nek most ezzel kezdeni kell valamit, mert ezt már nem tudják elverni. (Félreértés ne essék, a többi pártnak is van kasszája, de nekik, szegényeknek, még szükségük van rá.)

Tévedés. A titkos pártkasszák – többek között – pont ilyen szitukra vannak kitalálva. Most több szüksége van az SZDSZ-nek rá és tartalmára, mint valaha. Amikor minden forrás elapad (pl. párttámogatások, kampánypénz, lenyúlási lehetőségek, STRABAG kenőpénzek, stb.), legyen miből, úgymond, visszajönni. Legyen miből finanszírozni a következő kampányt, szavazatvásárlást, jótékonysági rendezvényt.

Jól van, na, tudom, értem, hogy pojénnak volt szánva. Még lehet is, hogy nevezek. Ha meg valaki véletlenül olvasná ezt a bejegyzést, feltételnül nézzétek meg a Magyarország21-et. Méltatlanul mellőzött blog.

 

 

2 komment

2009.06.10. 23:18 teemur

EP választások 2009, vizualizáció

Címkék: mszp fidesz térkép mdf választások grafika jobbik 2009 európai parlament fölény ep ep választások vizualizáció ep választások 2009 elsöprő fölény elsöprő

Egyből a választás után eszembe jutott, hogy meg kéne fogni a választás eredményét... valahogy ... megfoghatóan! Csak most jutottam elidáig.

Hölgyeim és uraim, tekintsék meg alább az EP választási eredményeit, Magyarország térképen, vizualizálva.

Választási eredmények RGB szintetizációban: R=MSZP, G=Fidesz, B=Jobbik

Őőőőő...

Hú... ez csupa zöld. Akkor most az MDF nyert? – Válasz a törés után!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása